حقوقی

مطالبه اجور معوقه (اجاره معوقه)

برای مطالبه اجور معوقه طبق ماده 224 قانون مدنی، مستاجر باید:

اولاً_ در استعمال عین مستاجره به نحو متعارف رفتار کرده و تعدی یا تفریط نکند.

ثانیاً_ عین مستاجره برای همان مصرفی که در اجاره مقرر شده و در صورت عدم تعیین در منافع مقصوده که از اوضاع و احوال استنباط می‌شود ‌استعمال نماید.

ثالثاً_ مال‌الاجاره را در مواعدی که بین طرفین مقرر است تادیه کند و در صورت عدم تعیین موعد نقداً باید بپردازد.

پس از وقوع اجاره، منافع عین به مستاجر تملیک می‌شود. تسلیم عین نیز در نظر عرف به منزله تسلیم منافع است. پس، همین که عین مورد اجاره در اختیار مستاجر قرار گیرد، تعهد موجر به تملیک و تسلیم منفعت انجام شده است و در برابر می‌تواند از مستاجر بخواهد که او هم به تعهد خود در باب پرداختن اجاره بها (عوض منافع) عمل کند.

پس، اگر خانه‌ای به مدت یک سال اجاره داده شود، موجر می‌تواند بعد از تسلیم خانه اجاره یک سال را از مستاجر بخواهد، مگر اینکه ترتیب ویژه‌ای در عقد مقرر شده باشد. ولی باید دانست که شرط تاجیل در صورتی نافذ است که مضبوط باشد و احتمال کم و زیاد در آن نرود، وگرنه شرط مجهولی است که طرفین را پای بند نمی‌سازد و اجاره را موجل نمی‌کند.

 

مشاوره حقوقی

+ پرسش: من یک حکم از اجور معوقه دارم که قطعی شده، از طرفی چند روز دیگه قرارداد منقضی و قصد دارم برای دستور تخلیه اقدام کنم. این حکم تازه امروز قطعی شده بعد چهل روز. آیا در زمان اجرای دستور تخلیه من این حکم رو به اجرای احکام تخلیه ملک بدم همینطوری مبلغ رو کم می‌کنند؟ در ضمن بابت اجور معوقه من رو ارجاع دادن به شورای حل اختلاف آدرس ثبتی ثنای مستاجر، نمی‌دونم چرا به شورای حل اختلاف محل ملک ارسال نکردند. مگر درخواست اجور معوق در صلاحیت شورای محل ملک نیست؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: بنده موجر هستم و یک آپارتمانی را به یک زوجی اجاره دادم. این زوج در حال طلاق گرفتن هستند. قرارداد اجاره با خانم بسته شده ولی زمان پرداخت پول رهن، بخشی را خانم و بخشی را آقا به حساب من واریز کردند اما در قرارداد اجاره چیزی ذکر نشده که موقع برگشت پول رهن تقسیم به نسبت بازگشت داده شود (یعنی سهم آقا و خانم جدا). حالا آقا میگه درسته قرارداد اجاره با خانم است اما باید بخشی که من برای پول رهن پرداخت کردم به خودم برگرده. تکلیف من چیه؟ تمام پول رو باید به خانم برگردونم یا تقسیم کنم سهم آقا و خانم رو؟


– پاسخ: 0

+ پرسش:  مستاجر که به خواست خودش دو ماه زودتر از موعد قرار داد منزل را تخلیه و کلید رادر حضور شاهد تحویل داده و از زمان تخلیه، اجاره هم نداده. شهود عینی زمان تخلیه حداقل ۱۰ نفر از همسایه‌ها هستند که مستاجر که چهار سال نشسته بوده و اعتماد داشتیم به ایشون و زمان تخلیه قولنامه ایشون رو فسخ نکردیم، خود ایشان هم همکاری می‌کرد که مستاجر جدید جایگزین شود تا وجه رهن ایشون رو برگردونیم. مستاجر که جایگزین شد در مرحله تسویه حساب ایشون اجاره معوقه، خسارات و قبوض رو منکر شد. شکایت کیفری تنظیم کرده که من منزل رو تحویل ندادم و در خونه ابزار داشتم، از طرف دادگاه از کلانتری محل گزارش خواستند، ما مراجعه کردیم و ادعای کذب ایشون رو با شهادت شهود انکار نمودیم، ایشون در کلانتری حاضر نشد و به ما اعلام کردند پرونده ارسال میشه دادسرا. لطفا راهنمائی بفرمائید ادامه روند به چه صورت خواهد بود؟


– پاسخ:  روند پرونده به این صورت است که برای رسیدگی مقدماتی به دادسرا ارجاع می شود و پس از رسیدگی به ادله موجود و دعوت از طرفین و شنیدن اظهارات آنها قرار جلب به دادرسی یا قرار منع تعقیب صادر می شود.

+ پرسش: خواهرم (مستاجر کل) دو سال و نیم گذشته یک ساختمان مسکونی یک طبقه شامل طبقه‌ی هم‌کف و اول رو از مالک طبق اجاره‌نامه‌ای برای مدت ۳ سال اجاره کرد. طبق معمول در قرارداد، اجاره‌ی ملک جزئا یا کلا به شخص ثالث ممنوع شده بود. با این حال خواهرم بنا به دلایلی پس از گذشت یک سال در حالی که خودش در طبقه‌ی اول ساختمان اقامت داشت طبقه‌ی هم‌کف رو به یکی از دوستانش (مستاجر جزء) به‌صورت شفاهی اجاره داد. خواهرم از این کار قصد کسب منفعت نداشت بلکه می‌خواست بار پرداخت اجاره‌بها رو تقسیم کنه. بعد از گذشت ۶ ماه روابط خواهرم و دوستش رو به کدورت گذاشت به‌ طوری که دوستش در ۱۲ ماه بعدی اجاره‌بهای توافق‌شده رو به خواهرم پرداخت نکرد. البته خواهرم خودش در طول دوره اجاره، اجاره بهای ماهانه رو طبق اجاره‌نامه به مالک پرداخت می‌کرد. مالک متوجه شد که خواهرم بخشی از ملک رو به شخص ثالث اجاره داده و شکایت کرد و حکم تخلیه گرفت. خواهرم تسویه و تخلیه کرد. حالا خواهرم می‌خواد حقوقش رو از دوستش استیفا کنه. ادله‌ای وجود داره که به‌سادگی میشه بر اساس اون‌ها توافق شفاهی اجاره بین مستاجر کل و مستاجر جزء، اجاره‌بها و میزان بدهی مستاجر جزء به کل رو اثبات کرد. اگر همه‌ی این‌ها رو مفروض بگیریم، آیا خواهرم می‌تونه با استناد به مفاد ۴۶۶ و ۴۷۳ ق.آ.د.م حقوقش رو از دوستش استیفاء کنه؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: بابت اجور معوقه ملک مسکونی از طریق شورا شکایت و پس از طی مراحل رای قطعی شده است، ولی مستاجر مبالغ بدهی را پرداخت نمی‌نماید. لطفا راهنمایی بفرمایید اگر بخوام حکم جلب ایشان را بگیرم به چه صورت خواهد بود؟ چقدر زمان می‌برد؟ آیا شورای حل اختلاف صلاحیت صدور حکم جلب را دارد یا خیر؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: چه کار کنیم بتونیم سریع مستاجر رو دربیاریم و اجاره‌بها و ضرر رو زیان رو ازش بگیریم؟ ۳ ماه اجاره نداده و ۱۵ روز از زمان تخلیه ایشان گذشته، گفته تخلیه نمی‌کنم، می‌تونید برید حکم تخلیه بگیرید.


– پاسخ: اگر اجاره نامه کتبی را ۲شاهد امضاکرده‌اند می توانید دادخواست تخلیه فوری با اجور معوقه  را از دفتر خدمات قضایی مطرح کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا