طبق ماده 218 قانون مدنی، هرگاه معلوم شود که معامله با قصد فرار از دین بهطور صوری انجام شده آن معامله باطل است.
هرگاه طلبکار به دادگاه دادخواست داده دلائل اقامه نماید که مدیون برای فرار از دین قصد فروش اموال خود را دارد، دادگاه میتواند قرار توقیف اموال وی را به میزان بدهی او صادر نماید که در این صورت بدون اجازه دادگاه حق فروش اموال را نخواهد داشت.
قانونگذار، به عنوان یک حکم خاص، یکی از اقسام معاملات صوری یعنی معامله با قصد فرار از دین باطل اعلام کرده است؛ بنابراین حکم خاص مذکور، نافی وجود موارد دیگری از معاملات صوری نبوده و به لحاظ اینکه معاملات صوری واجد نقص در اراده هستند،حکم بطلان بر آنها، جاری است.
قصد یک امر درونی میباشد که ظهور آن با امارات قابل احراز میباشد. و شهادت نمیتواند به عنوان دلیلی بر قصد طرفین اقامه شود.
+ پرسش: در سال ۹۵ پدرم برای دریافت وام از بانک در یک مبایعهنامه صوری، آپارتمان خود را با دامادمان معامله کرد، پدرم فروشنده و دامادمان خریدار. هیچ ثمنی بابت این معامله رد و بدل نشد، وام از بانک گرفته شد، پدرم از دامادمون وکالتنامه گرفت و آپارتمان در رهن بانک قرار گرفت. تمام اقساط وام را پدرم پرداخت کرد و فک رهن اتفاق افتاد و آپارتمان به نام دامادمان سند قطعی خورد. حالا پدرم فوت کرده، وکالتنامه هم گم شده، دامادمان هم حاضر به برگرداندن سند ملک به نام بقیه ورراث نیستند، چطور میتوانیم ثابت کنیم معامله صوری بوده و ابطال سند بزنیم؟
– پاسخ: 0
طبق ماده 21 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، انتقال مال به دیگری به هر نحو به وسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقیمانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد، موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکومبه یا هر دو مجازات میشود و در صورتی که منتقلٌالیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد در حکم شریک جرم است. در این صورت عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال، مثل یا قیمت آن از اموال انتقالگیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکومبه از محل آن استیفاء خواهد شد.