کیفری

تهمت یا افترا چیست؟ و مجازت جرم تهمت زدن

مجازات جرم تهمت (افترا)

ماده 697 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات):

هر کس به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه و جرائد یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر به کسی امری را‌ صریحاً نسبت دهد یا آن‌ها را منتشر نماید که مطابق قانون آن امر جرم محسوب می‌شود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت نماید جز در مواردی که‌ موجب حد است به جزای نقدی درجه شش محکوم خواهد شد.

تبصره – در مواردی که نشر آن امر اشاعه فحشا محسوب گردد هر چند بتواند صحت اسناد را ثابت نماید مرتکب به مجازات مذکور محکوم خواهد شد.

⇐ افترا به این معنی است که شخصی به دیگری انجام جرمی را نسبت دهد ولی نتواند ارتکاب آن جرم را اثبات نماید. شرایط تحقق افترا عبارتند از:

  • نسبت دادن جرم.
  • ممکن بودن ارتکاب جرم از جانب فرد مورد اتهام.
  • صریح بودن.
  • ناتوانی افترا زننده از اثبات جرمی که نسبت داده است.

 

افترای عملی

ماده 699 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات):

هر کس عالماً عامداً به قصد متهم نمودن دیگری آلات و اَدَو‌ات جرم یا اشیایی را که یافت‌ شدن آن در تصرف یک نفر موجب اتهام او می‌ گردد بدو‌ن اطلاع آن شخص در منزل یا محل کسب یا جیب یا اشیایی که متعلق به او‌ست بگذارد یا مخفی کند یا به‌ نحوی متعلق به او قلمداد نماید و در اثر این عمل شخص مزبور تعقیب گردد، پس از صدو‌ر قرار منع تعقیب و یا اعلام برائت قطعی آن شخص، مرتکب به حبس از سه ماه تا یک سال و شش ماه و یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم می‌‌شود.

 

مشاوره حقوقی

+ پرسش: می‌شود از شخصی که نه اسم و فامیلیش رو می‌دونم و نه آدرسش رو و نه شماره تماسی دارم ازش، فقط از جنبه کیفری مثلا افترا شکایت کنم تا حکم صادر بشه تا شخص افترا زننده در آینده نتونه با مدارک ساختگی علیه من هیچ شکایتی بکنه در موضوعی که بهم افترا زده؟ یا اگر شکایت کنه بی نتیجه باشه؟ تمام موضوعی که بهم افترا زده رو خودم مو به مو میگم به دادسرا.


– پاسخ: 0

+ پرسش: من از یکی به جرم مزاحمت تلفنی و تهمت و افترا شکایت کردم، کلانتری نامه پرینت تماس و پیامک به من داد که شماره من و مشتکی‌عنه در آن بود و بردم مخابرات. الان مخابرات فقط تماس و پیامک‌های رد و بدل شده بین شماره من و مشتکی‌عنه رو می‌فرسته کلانتری یا پرینت کل تماس‌هام رو؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: اگر کسی به ما تهمت زد و ما بی‌گناه بودیم و مدرک داشتیم که طرف به ما تهمت زده و علاوه بر تهمت به ما آزار و اذیت رسونده، این فرد چه حکمی داره؟ این حکم برای چه سنینی اجرا میشه؟ یعنی فقط برای بالای ۱۸ سال اجرا میشه یا نه برای زیر ۱۸ سال هم می‌تونه اجرا بشه؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: چندوقت پیش از شخصی شکایت کیفری کردم و در متن شکایت تهمت ناخواسته زدم(گفتم سابقه محکومیت قبلی داره در رابطه با بستن راه مرز رو، از کسی شنیده بودم) و بعد تحقیق کردم و متوجه شدم اون آدم شخص دیگری بوده و در شورای حل اختلاف گفتم که اشتباه و ناخواسته تهمت زدم ولی وکیل متشاکی از من شکایت کرده به جرم افترا و نشر اکاذیب و پرونده به دادگاه رفت و ۲ ساعت قبل از جلسه دادگاه شکایتم رو پس گرفتم و نوشتم به علت اشتباه در متن شکایت، ولی قاضی حکم صادر کرد و نوشتن من گذشت کردم و… . می‌خواستم بدونم با وجود اینکه من شکایتم رو پس گرفتم باید حکم صادر می‌شد یا نیازی نبود؟ الان که حکم صادر شده ادعای وکیل مقابل یعنی نشر اکاذیب و افترا، صورت گرفته؟


– پاسخ: 0

+ پرسش:  آیا عکس گرفتن از درب ساختمان و نمای یک ساختمان عمومی جرم هست؟ ساعت ۵ بعدازظهر بود که عکس گرفتم و یکی از ساکنین ساختمان من را دید و به من تهمت دزدی زد. گفت: شاید دزد باشی. آیا میشه اعاده حیثیت کرد؟


– پاسخ: 0

+ پرسش:  بنده به اتهام انتسابی تهدید به ضرر نفسی، شرفی و مادی و اخاذی از طرف دادیاری احضار شده‌ام، در حالی که ۱۵ ماه قبل با این خانم شاکی آشنا شدم و نیت ازدواج بود که به خاطر عدم تفاهم کنسل شد و دیگه نه تماس نه پیام و نه اطلاعی از ایشان ندارم و نمی‌خواهم داشته باشم، پس چطور ممکنه بنده ایشان را تهدید کنم؟ یک‌بار دیگه تحت همین عنوان تهدید شکایت کرده بود که بنده تبرئه شدم. ایشان وقوع جرم را پردیس اعلام کرده که اصلا ۱۵ ماه هست در این منطقه زندگی نمی‌کنم، آیا می‌تونم حضور پیدا نکنم و درخواست نیابت کنم؟ لطفا راهنمایی بفرمایید چگونه از خود دفاع کنم در مقابل این تهمت


– پاسخ: 0

+ پرسش: بنده در دادنامه‌ای محکوم به جزای نقدی بابت افترا به مبلغ ۲۴ میلیون تومان، جزای نقدی بابت توهین به مبلغ ۲۴ میلیون تومان و تحمل ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدم و در اجرای احکام ۷۴ ضربه شلاق خوردم، در دادنامه نوشته بود مجازات اشد قابل اجراست. الان پرونده مختومه شده؟ با فرض تعدد جرم و اینکه جرم اشد شلاق اجرا شده یا اینکه ممکن هست در آینده جزای نقدی هم ازم بگیرن؟


– پاسخ: 0

اگر به مشاوره حقوقی تلفنی فوری نیاز دارید بر روی "مشاوره با وکیل" کلیک نمایید.

مشاوره با وکیل

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا