کیفری

زنا چیست؟ و مجازات حکم زنا

زنا با رابطه نامشروع متفاوت است. در زنا دخول انجام می‌شود ولی رابطه نامشروع مواردی مثل بوسیدن، با هم خوابیدن است.

تعریف زنا

طبق تعریف قانون مجازات اسلامی در ماده 221، زنا عبارت است از جِماع (مقاربت، نزدیکی) مرد و زنی که علقه زوجیت بین آنها نبوده باشد اتفاق می‌افتد. و جماع با دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در قُبُل (واژن) یا دُبُر (مقعد) زن محقق می‌شود.

پس منظور از زنا آن است که مرد با علم به نبودن رابطه زوجیت، آلت خود را به حَشفه (به اندازه ختنه گاه) در آلت تناسلی زن (واژن یا فرج) داخل نماید خواه این عمل در قُبل زن باشد یا در دُبر او.

و زمانی که به تصور اینکه رابطه زوجیت وجود دارد ولی در عمل چنین رابطه‌ای نباشد، به آن نزدیکی به شبهه گویند.

همینطور لازم است بدانید زنا از جرایم حدی است. حد مجازاتی است که موجب، نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در شرع مقدس، تعیین شده است.

انواع زنا

برای تحقق زنا عدم وجود رابطه زوجیت و عدم نزدیکی به شبهه بودن عمل ارتکابی شرط است. و در زنا باید یکی از طرفین مرد و دیگری زن باشد بنابراین نزدیکی با خنثی (دوجنسه) زنا نیست. بر همین اساس انواع زنا شامل موارد زیر است:

1) زنا با محارم نسبی.

2) زنا با زن پدر.

3) زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان.

4) زنای به عنف یا اکراه.

5) جماع با میت، زنا است.

زنا با محارم نسبی

طبق ماده 1045 قانون مدنی: «نکاح با اقارب نسبی ذیل ممنوع است، اگرچه قرابت حاصل از شبهه یا زنا باشد:

۱) نکاح با پدر و اجداد و با مادر و جدات، هر قدر که بالا برود.

۲) نکاح با اولاد، هر قدر که پایین برود.

۳) نکاح با برادر و خواهر و اولاد آنها تا هر قدر که پائین برود.

۴) نکاح با عمات و خالات خود و عمات و خالات پدر و مادر و اجداد و جدات.»

پس با توجه به اینکه با اقارب نسبی نمی توان ازدواج نمود پس رابطه جنسی نیز نمی توان داشت و داشتن رابطه جنسی، زنا محسوب می شود و مجازات زنا با محارم نسبی اعدام است.

زنا با زن پدر

طبق ماده 1047 قانون مدنی: «نکاح بین اشخاص ذیل به واسطه مُصاهِره ممنوع دایمی است:

۱) بین مرد و مادر و جدات زن او، از هر درجه که باشد، اعم از نسبی و رضاعی.

۲) بین مرد و زنی که سابقا زن پدر و یا یکی از اجداد یا زن پسر یا زن یکی از اَحفاد او بوده است، هر چند قرابت رضاعی باشد.

۳) بین مرد با اناث از اولاد زن، از هر درجه که باشد، ولو رضاعی، مشروط بر اینکه بین زن و شوهر زناشویی واقع شده باشد.»

مصاهره به معنی رابطه‌ای است که به سبب نکاح بین زوجین و اقرباء آن‌ها پدید آید.

اَحفاد به معنی نوادگان (نوه ها) است.

محارم سببی اشخاصی هستند که به علت وجود قرابت سببی (یعنی سببی ایجاد شده برای این قرابت)، نکاح با آنها حرام است. پس به همین علت ازدواج با زن پدر ممنوع است. و مجازات زنا با زن پدر، اعدام است.

زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان

طبق ماده 1059 قانون مدنی: «نکاح مسلمه با غیرمسلم جایز نیست.»

این ماده به این معنی است که ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان جایز نیست.  و طبق ماده 224 قانون مجازات اسلامی مجازات زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان، اعدام است.

زنای به عنف یا اکراه

زنای به عنف به معنی رابطه جنسی همراه با دخول که با زور، تهدید و بدون رضایت زن است. و حتی زمانی که زن رضایت به رابطه جنسی ندارد ولی در حال بیهوشی، خواب یا مستی است و مرد با او زنا کند، در حکم زنای به عنف می‌باشد.

طبق تبصره 2 ماده 224 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، هرگاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن اگرچه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق (اعدام) جاری است.

از این تبصره می‌توان نتیجه گرفت که منظور از عنف الزاما اکراه و اجبار نیست بلکه موارد مذکور در تبصره 2 نیز در حکم زنای به عنف بوده و باعث می شود مجازات زانی اعدام باشد.

[ موضوع مرتبط: حکم تجاوز به زن شوهردار ]

[ موضوع مرتبط: مجازات رابطه با زن شوهردار ]

جماع با میت

طبق ماده 222 قانون مجازات اسلامی، جماع با میت، زنا است مگر اینکه جماع زوج با زوجه متوفای خود باشد که در این صورت زنا محسوب نمی شود. اما به دلیل اینکه زنا با زن مرده حرام است به همین علت قانونگذار مجازات آن را 31 تا 74 ضربه شلاق تعزیری تعیین کرده است.

راه‌های اثبات زنا

طبق ماده 172 قانون مجازات اسلامی، در کلیه جرایم، یکبار اقرار کافی است، اما در جرم زنا چهار بار باید اقرار کند شخص تا زنا ثابت شود. و اقرار در جرم زنا که باید چهار بار باشد می‌تواند در یک یا چند جلسه انجام شود.

مهریه در در زنای مطاوعی

چنانچه زنا با رضایت شاکیه باشد، زانی به پرداخت مهرالمثل محکوم می شود اما مسئول پرداخت ارش البکاره نیست.

+ پرسش: آیا در مجازات حدی ۱۰۰ ضربه شلاق حدی(زنای مطاوعی با رضایت) در صورت اعلام گذشت شاکیه و اقرارنامه که اعلام کرده صیغه موقت بوده‌ایم و بر اساس کدورت و لجبازی اقدام به شکایت کرده و صیغه نامه کتبی که قبلا نوشته بودیم و پیش خودش بوده را ارائه داده و اعاده دارسی ماده۴۷۴ بند ج کرده‌ام اما قاضی دیوان این مدارک مهم و جدید را رد کرده و اعلام کرده جنبه ماهیتی و شکلی دارد، اگر درخواست اعمال ماده ۴۸۳ بدهم مجازات تبعی(انفصال دوساله از خدمت) که کارمند دولت هستم و با توجه به عدم سابقه کیفری قابل تخفیف یا لغو هست؟ و به نظر شما چرا قاضی دیوان اعاده دادرسی بند ج را مطابق هیچکدام از شقوق ماده ۴۷۴ ندانسته است در حالی که معاون قضایی استان اعلام کرده که دیوان این مدارک رو تایید میکنه!؟


– پاسخ: 0

 

[ وکیل مرتبط: وکیل خانواده ]

اگر به مشاوره حقوقی تلفنی فوری نیاز دارید بر روی "مشاوره با وکیل" کلیک نمایید.

مشاوره با وکیل

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا