کیفری

کلاهبرداری رایانه‌ای چیست؟ و مجازات آن

مجازات کلاهبرداری رایانه‌ای

ماده 741 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات):

هرکس به طور غیرمجاز از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از پنجاه میلیون (50/000/000) ریال تا دویست و پنجاه میلیون (250/000/000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

 

جرم کلاهبرداری از طریق رایانه

ماده 67 قانون تجارت الکترونیکی :

هرکس در بستر مبادلات الکترونیکی، با سوء استفاده و یا استفاده غیر مجاز از «داده‌پیام»ها، برنامه‌ها و سیستم‌های رایانه‌ای و وسائل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود، محو، توقف«داده‌پیام»، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه‌ای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستم‌های پردازش خودکار و نظائر آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه، اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال ماخوذه محکوم می‌شود.

تبصره- شروع به این جرم نیز جرم محسوب و مجازات آن حداقل مجازات مقرّر در این ماده می‌باشد.

 

مشاوره حقوقی

پرسش: من در یک فقره کلاهبرداری رایانه‌ای که متهم بودم، قاضی با استناد به ماده ۷۴۱ قانون مجازات اسلامی رای حداقل که یک سال تعزیری هست رو به قابل گذشت بودن جرم ربط داده و ۶ ماه تعزیری بهم داده و در تجدیدنظر تایید شده، یعنی در حکم به قابل گذشت بودن جرم تاکید کرده بعد در اجرای احکام من با رد مال و گرفتن رضایت کتبی شاکی انتظار داشتم پرونده موقوف بشه که از طریق ثنا پیامک از اجرای احکام برام اومد که می‌تونی درخواست ماده ۴۸۳ بدی. من هم به اشتباه و بدون مشورت با وکیل این درخواست رو دادم که در تجدیدنظر به ۵ ماه حبس تبدیل شد. الان چکار کنم؟ می‌تونم از قاضی اجرای احکام شکایت کنم؟ البته من هم در طول مدت دادگاه خودم رو معرفی نکردم و تسلیم به رای نشدم.


پاسخ مشاوره حقوقی:

+ پرسش:  کارت عابربانک بنده دست پدرم بوده ، یکی از رفقای پدرم با شگردی کارت رو از پدرم برای یک روز قرض میگیره و دو تا پنج میلیون دزدی می‌کنه و پول‌ها رو به کارت من واریز میکنه. یکی از پنج تومن‌ها رو در عرض سه دقیقه به حساب شخص دیگری واریز میکنه.(احتمالا جنسی خریده)، یکی دیگه از پنج تومن‌ها به دلیل شکایت از بنده در حسابم مسدود می‌شود. الان توسط دو نفر علیه بنده شکایت شده. آیا بنده هم از اون فردی که پول رو از حساب من براش واریز کرده شکایت کنم؟ به این دلیل شکایت کنم که فرد واریز کننده من نبودم و کالایی هم نگرفتم تا موضوع روشن بشه و بیگناهی من ثابت بشه. آیا از فردی که کارت رو قرض گرفته شکایت کنم؟(اما مدرکی ندارم که کارت دست این آقا بوده، اما پدرم میتونه شهادت بده).


– پاسخ: 0

+ پرسش: وسیله‌ای در دیوار فروختم و مشتری پول را برای بنده کارت به کارت کرده است و بنده جنس را با پیک ارسال کردم که مشخص شد دم مترو تحویل گرفته‌اند. صبح روز بعد شخصی با بنده تماس گرفته که بنده اطلاعی نداشتم از خرید جنس اعلامی و احتمال هک کارتشان را دادند. حال با این اوصاف آیا مشکلی متوجه بنده هستش؟ با توجه به اینکه من مبلغ واریزی را خرج کرده‌ام و اطلاعی از خریدار ندارم، آیا مساله‌ای برای بنده پیش می‌آید؟


– پاسخ: 0

اگر به مشاوره حقوقی تلفنی فوری نیاز دارید بر روی "مشاوره با وکیل" کلیک نمایید.

مشاوره با وکیل

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. سلام، در یک کلاهبرداری اینترنتی کالایی از سایت دیوار خریدم. فروشنده از طریق اسنپ وانت ارسال را تضمین نمود. پس از تماس با راننده و تایید تحویل کالا و حرکت به سوی مقصد، وجه کالا واریز شد. اما ناگهان تمامی شماره تماس‌ها مسدود شد و کالایی ارسال نشد. اقدام به شکایت نمودم و رسیدهای واریز، استعلام بانک‌ها، مشخصات راننده اسنپ و پیام‌های مبادله شده ضمیمه پرونده شد. بعد از دوماه رای دادسرا مبنی بر منع صدور تعقیب صادر شده و آمده «با توجه به توافق اولیه و عدم تحویل مبیع از سوی فروشنده، موجب بزه کیفری نیست و از شمول تحصیل مال از طریق نامشروع خارج است». این افراد در قالب تشکیل باند همچنان در سایت دیوار آگهی منتشر می‌کنند که لیستی از آن نیز تحویل دادیار شد. با استناد به چه ماده‌ قانونی می‌توانم به رای منع قرار تعقیب دادیار در خصوص این کلاهبرداری گروهی و اینترنتی اعتراض کنم و اصلا شانسی برای تغییر رای دارم؟ اگر بخواهم نسبت به استرداد کالا اقدام کنم، باید شکایت حقوقی مطرح کنم؟ (مبلغ معامله کمتر از ۲۰ میلیون تومان است).

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا