حقوقی

مطالبه بیعانه

مطالبه بیعانه به موجب اظهارنامه

ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی:

هر کس می‌تواند قبل از تقدیم دادخواست، حق خود را به وسیله اظهارنامه از دیگری مطالبه نماید، مشروط بر اینکه موعد مطالبه رسیده باشد. به طور کلی هر کس حق دارد اظهاراتی را که راجع به معاملات و تعهدات خود با دیگری است و بخواهد به طور رسمی به وی برساند ضمن اظهارنامه به طرف ابلاغ نماید. اظهارنامه توسط اداره ثبت اسناد و املاک کشور یا دفاتر دادگاه‌ها ابلاغ می‌شود.

تبصره- اداره ثبت اسناد و دفتر دادگاه‌ها می‌توانند از ابلاغ اظهارنامه هایی که حاوی مطالب خلاف اخلاق و خارج از نزاکت باشد، خودداری نمایند.

اظهارنامه به موجب ماده 156، از وسایل مطالبه رسمی حق می‌باشد، در دعاوی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج است، دارای همان اثری است که در این خصوص دادخواست دارد. به غیر از این مورد، اظهارنامه فاقد آثار در نظر گرفته شده برای دادخواست است.

بنابراین صرف سکوت در برابر اظهارنامه علی‌القاعده، برای اظهار کننده حقی ایجاد نمی‌کند و در هر حال، چنانچه اظهارکننده درصدد احقاق حقوق ادعایی برآید، باید نسبت به تقدیم دادخواست اقدام کند؛ اگرچه، در مواردی سکوت مخاطب در برابر اظهارنامه ممکن است تحت شرایطی، اگر با شواهد و قراین دیگری همراه شود، در اثبات ادعای خواهان موثر شود.

باید توجه داشت که مطالب مندرج در اظهارنامه، چه به عنوان «اظهار» و چه به عنوان «پاسخ» باشد، چنانچه متضمن امری به ضرر اظهارکننده و به نفع مخاطب باشد، با رعایت سایر شرایط، اقرار و در صورتی که متضمن امری به نفع اظهارکننده و به ضرر مخاطب باشد، صرف ادعا شمرده می‌شود.

 

مشاوره حقوقی

+ پرسش: شخصی مبلغ ۱۰ میلیون تومان به خواسته خودش که صددرصد خودروی بنده را خواستار است واریز کرده و روزی را هم مشخص می‌کند که به اداره تعویض پلاک برویم و حتی آگهی بنده را هم فرمودند در سایت دیوار پاک کنم. بنده هم مبلغ ۲۰ میلیون تومان خودرو جدیدی را قولنامه می‌کنم ولی دیگر از ایشون خبری نشد تا اینکه بعدا پیام دادند که بنده شرمنده هستم و به خاطر مسائلی از خرید خودرو پشیمان شده و حاضرم بابت ضرر و زیان شما هر جریمه‌ای باشه بپذیرم. بنده هم مبلغ ۲۰ میلیون تومان ضرر فسخ خرید خودرو جدید را پرداخت کردم. بعد از گذشت یکماه دوباره پیام داده که اگر خودرو را فروختید مبلغ ۱۰ میلیون تومان بنده را بپردازید. بنده باید چکار کنم؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: به خاطر عدم پرداخت پول پیش توسط موجر، شکایت کردم و توقیف ملک را گرفتم. ۱۰ روز مانده به جلسه دادگاه، موجر اعلام آمادگی کردن مبلغ پول پیش به همراه جریمه دیرکرد روزانه (داخل قرارداد اجاره روزی ۱۰۰ هزار ذکر شده) رو پرداخت کنند. اگر کار از طریق قانونی حل شود بهتر است و یا به صورت واسطه؟ راهی هست که بتوان جریمه دیرکرد را طبق نرخ بانک مرکزی گرفت یا اصل همان است که داخل قرارداد نوشته شده؟


– پاسخ: 0

اگر به مشاوره حقوقی تلفنی فوری نیاز دارید بر روی "مشاوره با وکیل" کلیک نمایید.

مشاوره با وکیل

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا