تصدیق انحصار وراثت
ماده 360 قانون امور حسبی:
در صورتی که وراث متوفی یا سایر اشخاص ذینفع بخواهند تصدیق انحصار وراثت تحصیل کنند درخواستنامه کتبی مشتمل بر نام و مشخصات درخواستکننده و متوفی و ورثه و اقامتگاه آنها و نسبت بین متوفی و وارث تنظیم نموده به دادگاه تسلیم مینماید.
میزان بهای ترکه در گواهی حصر وراثت
ماده 364 قانون امور حسبی:
در صورتی که بهای ترکه بیش از ده میلیون (10،000،000) ریال نباشد دادگاه بدون انتشار آگهی به ادله درخواستکننده رسیدگی و درخواست تصدیق صدور گواهی حصر وراثت را حسب اقتضای دلایل قبول یا رد مینماید. و در مورد وراث روستائیان در صورتیکه بهای ترکه بیش از مبلغ فوق باشد فقط به الصاق آگهی برای یکبار و در یک روز در معابر و اماکن عمومی روستای محل اقامت متوفی اکتفا خواهد شد و پس از انقضاء یک ماه از تاریخ الصاق رسیدگی و تصمیم مقتضی اتخاذ میکند.
وزارت دادگستری میتواند هر سه سال یک بار با تصویب رئیس قوهقضاییه، با توجه به شاخص قیمتها و هزینه زندگی مبلغ مذکور را افزایش یا کاهش دهد.
تبصره – در مورد این ماده دادگاه باید در اولین فرصت و اسرع وقت نسب به درخواست تصدیق رسیدگی و اتخاذ تصمیم نماید.
مشاوره حقوقی
+ پرسش: بنده پدرم در شهرستان فوت شده و خود ساکن تهران هستم و گواهی حصر وراثت رو گرفتهام و میخوام بدونم که برای مبلغی که در بانک دارند، از تهران میتوانم اقدام کنم یا خیر؟ اگر بله چه باید بکنم؟
– پاسخ: 0
+ پرسش: پدر اینجانب در زمان حیات خود ارث فرزندان ذکور را طی مبایعهنامههای جداگانه داده است و در آن ذکر گردیده که اراضی مازاد بر اسناد متعلق به دختران میباشد، یعنی یک نفر۵هکتار اسناد دارد ولی در اصل ۷هکتار زمین تحت تصرف دارد و همه برادرانم در دادگاه بر این امر اقرار کردند. ما پنج خواهریم و اینکه بنده ۱۰سال دنبال شکایت هستم ولی به دلیل عدم همراهی و همکاری خواهرانم و هزینههای بالا نتونستم کاری از پیش ببرم که قضیهش مفصله. سال قبل ۴ خواهرم دادخواست خلع ید و اجرتالمثل رو تقدیم دادگاه کردند و با جلب نظر کارشناس حکم بر خلع ید ۵هکتار زمین و اجرتالمثل ۱۰ سال صادر شد که حکم قطعی شده است، حالا میخواستم بپرسم چون من در این پرونده به عنوان خوانده بودم، آیا من هم مطابق اونها میتونم ارثم رو بگیرم؟ برای گرفتن سهمالارث و اجرتالمثل باید در اجرای احکام درخواست بدم؟ آیا میتونم به جای فروش زمین، سهم خودم و همون ۱هکتار رو خودم تصرف کنم؟
– پاسخ: 0
+ پرسش: در صورتی که طبق حکم صادره سهمالارث یک خانم یک باغ باشه و تا قبل از صدور حکم، هر ساله یکی از برادران با اختیار خودش بدون کسب اجازه و رضایت سایر ورثه و اینکه حتی سهم و زمینی در اونجا داشته باشه و اصلا بدون تحت تصرف درآوردن همون باغ صرفا در موقع میوه دهی به برداشت ماحصل و ثمرش به نفع خودش اقدام کرده باشه، چگونه به جای مطالبه اجرتالمثل از سایر وراث باید همون برادر رو در دادگاه محکوم به پرداخت اجرتالمثل کرد؟ با توجه به اینکه اوضاع و شرایط دال بر عاملیت وی بوده ولی اون ممکنه از خودش دفاع بکنه که مثلا زمینش اونجا نیست و کار اون نبوده، در حالی که حضور همسایگان شاهد در دادگاه هم به دلایلی میسر نباشه، اثبات این موضوع برای دادگاه جهت محکوم نمودن اون برادر چگونه ممکن هست؟ توضیح اینکه این خانم به دلایل مختلفی مثلا با توجه به اینکه تا قبل از صدور حکم از سهمالارث قانونی خودش مطلع نبوده و نیز به دلیل دوری محل زندگیش از باغ، امکان اعتراض به عمل برداشت میوه توسط اون برادر رو نداشته است و بقیه برادران هم براشون مهم نبوده و بی تفاوت بودن
– پاسخ: 0
+ پرسش: برای شخصی که سال 68 فوت شده و در زمان فوت، مادرشان و همسر زنده بوده و بعد به ترتیب خواهران و برادران متوفی فوت کردند، میشود در یک روز درخواست گواهی انحصار وراثت نامحدود داد؟ (تا در وقت صرفهجویی شود). با توجه به اینکه هیچ اطلاعی از وراث وجود ندارد چه باید کرد؟
– پاسخ: 0
سلام. در صورتی که مورث بدهکار از نوع مطالبه وجه از سمت طلبکار باشد و وراث وسیله نقلیه را معرفی نمایند، بعدا میزان بدهی از تعیین قبلی افزایش یابد، یعنی بیش از ارزش مال معرفی شده شود، اجرای احکام چه نوع مسئولیتی دارد؟ آیا ورثه میتوانند ملکی از ماترک را معرفی کنند که تمام دیون تعیین شده را شامل شود؟ آیا اجرای احکام جهت اجرای حکم و تسلیم بدهی به طلبکار باید ملک معرفی شده را قبول کند؟ آیا طلبکار میتواند ایراد بگیرد که فروش ملک زمانبر است؟ آیا اجرای احکام میتواند نسبت به درخواست طلبکار به وجوه بانکی مورث که وراث دریافت کردهاند اقدام و به میزان وجوه دریافت شده طلب بدهی نماید؟ آیا قانونا وقتی مورث دارای اموال منجمله ملک میباشد، اجرای احکام میتواند آنها را نادیده و صرفا در جهت تسویه نقدی طلب بدهی اقدام نماید؟