ارث و انحصار وراثت

گواهی انحصار وراثت

مراحل اخذ گواهی انحصار وراثت

ماده 360 قانون امور حسبی:

در صورتی که وراث متوفی یا سایر اشخاص ذینفع بخواهند تصدیق انحصار وراثت تحصیل کنند درخواست‌نامه کتبی مشتمل بر نام و مشخصات درخواست‌کننده و متوفی و ورثه و اقامتگاه آن‌ها و نسبت بین متوفی و وارث تنظیم نموده به دادگاه تسلیم می‌نماید.

ماده 361 قانون امور حسبی:

دادگاه رسیدگی کننده درخواست متقاضی را یک نوبت‌ در روزنامه‌های کثیرالانتشار یا محلی آگهی می‌نماید.

تبصره – در نقاطی که روزنامه دایر نیست دادگاه می‌تواند به جای‌ آگهی در روزنامه محلی به تعداد لازم به هزینه متقاضی گواهی حصروراثت آگهی تهیه نموده و در معابر‌‌ همان محل الصاق نماید.

تاریخ الصاق آگهی‌ها که باید در یک روز به عمل آید به وسیله صورت جلسه که مامورین ابلاغ نسبت به این موضوع تهیه‌ می‌نمایند رعایت خواهد گردید.

ماده 362 قانون امور حسبی:

پس از انقضای یک ماه از تاریخ نشر آگهی در صورتی که‌ معترضی نبود دادگاه تمام ادله و اسناد درخواست‌ کننده تصدیق را از برگ شناسنامه و گواهی گواه و غیره در نظر گرفته‌، تصدیقی مشعر بروراثت و تعیین تعداد وراث و نسبت آن‌ها به متوفی صادر می‌نماید ودر صورت اعتراض دادگاه جلسه‌ای برای رسیدگی به اعتراض معین‌ نموده و به معترض و درخواست‌کننده تصدیق اطلاع می‌دهد و درجلسه پس از رسیدگی حکم خواهد داد.

این حکم برابر مقررات قابل تجدیدنظر است.

ماده 362 قانون امور حسبی:

در صورتی که بهای ترکه بیش از ده میلیون (10،000،000) ریال نباشد دادگاه بدون انتشار آگهی به ادله درخواست‌کننده رسیدگی و درخواست تصدیق صدور گواهی حصر وراثت را حسب اقتضای‌ دلایل قبول یا رد می‌نماید. و در مورد وراث روستائیان در صورتی‌که بهای ترکه بیش از مبلغ فوق باشد فقط به الصاق آگهی برای یک‌بار و در یک روز در معابر و اماکن عمومی روستای محل اقامت‌ متوفی اکتفا خواهد شد و پس از انقضاء یک ماه از تاریخ الصاق رسیدگی و تصمیم مقتضی اتخاذ می‌کند.

وزارت دادگستری می‌تواند هر سه سال یک بار با تصویب رئیس قوه‌قضاییه‌، با توجه به شاخص قیمت‌ها و هزینه زندگی مبلغ مذکور را افزایش یا کاهش دهد.

تبصره‌ – در مورد این ماده دادگاه باید در اولین فرصت و اسرع وقت‌ نسب به درخواست تصدیق رسیدگی و اتخاذ تصمیم نماید.

 

مشاوره حقوقی

+ پرسش: مادربزرگ اینجانب در سال ۱۳۸۶ از دنیا رفت. ایشان در زمان فوت دارای ۴ پسر و ۲ دختر بود. بعدا یکی از پسرها (پدرم) در سال ۱۳۹۵ از دنیا رفت که متاهل (دارای یک زن، دو دختر و یک پسر) بود و فاقد گواهی انحصار وراثت هست. اکنون به عنوان ذینغع قصد اخذ گواهی انحصار وراثت مادربزرگم رو دارم. در دادخواست به جای اون پسر متاهل متوفی چی بنویسم و کلا چه کسانی و چند نفر رو به عنوان وراث معرفی کنم و با استشهادیه چه کنم؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: دو سال پیش ما یک زمین زراعی را به قیمتی خریدیم. زمین ورثه‌ای بوده و بنگاهی بدون هماهنگی با ما، چکی که ما در قبال قیمت زمین پیش بنگاه گذاشته بودیم را به فروشنده تحویل داده و آن‌ها هم چک را همان روز نقد کردند. لازم به ذکر است که تمام ورثه (فروشندگان) زیر قولنامه فروش را امضا کردند و اثر انگشت زدند، اما سایر مدارک از قبیل نسق و یا بنچاق و انحصار وراثت انجام نشده و به ما تحویل نشد. به همین دلیل ما نمی‌تونیم در دفتر اسناد رسمی سند انتقال بدیم و این زمین را سند بزنیم. بعد از دو سال پیگیری و اینکه ورثه گاهی به ما گفتن ما در پروسه انحصار وراثت هستیم و داریم کارها را انجام می‌دیم، با این حال دیگه تقریبا میشه گفت جواب ما رو نمیدن و پیگیر کار نیستند و همیشه اظهار می‌کنند که آن زمین دیگر برای شماست و کسی که روی آن ادعایی ندارد. می‌خواستم ببینم چطوری من می‌تونم ازشون شکایت کنم تا مدارک قانونی رو آماده کنند؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: برادرم در منزل فوت کرد و پلیس گوشیش رو برد و حالا برای پس دادن انحصار وراثت به گوشی احتیاج داریم. مادرم تنها وارث هست و شاهد مرد برای امضا نداریم. دارایی هم وجود نداره. سوال اینجاست که مراحل انحصار وراثت چطور باید انجام بشه و آیا وکیل گرفتن برای انجام کارها و پس گرفتن گوشی کاری عقلانیست؟ در صورت عدم وجود مرد چند شاهد خانم لازمه؟


– پاسخ: 0

اگر به مشاوره حقوقی تلفنی فوری نیاز دارید بر روی "مشاوره با وکیل" کلیک نمایید.

مشاوره با وکیل

1 دیدگاه

  1. سلام با امضا و اثر انگشت وراث، منزل پدری به من رسیده است. می‌خواهم برای منزل فوق سند بگیرم. متاسفانه سهم نامه گم شده است. یکی از ورثه قولنامه واگذاری را امضا نمی‌کند. لطفا راهنمایی بفرمائید چطوری می‌توانم سند بگیرم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا