کیفری

شهادت دروغ و مجازات آن

دلایل اثبات دعوی

طبق ماده 1258 قانون مدنی، دلایل اثبات دعوی از قرار ذیل است:

۱) اقرار

۲) اسناد کتبی

۳) شهادت

۴) امارات

۵) قسم

 

مجازات شهادت دروغ

طبق ماده 224 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات)، هر کس در دادگاه نزد مقامات رسمی شهادت دروغ بدهد به سه ماه و یک روز تا دو سال حبس و یا به ۲۵/۰۰۰/۰۰۰ تا ۱۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

مجازات مذکور در این ماده علاوه بر مجازاتی است که در باب حدود و قصاص و دیات برای شهادت دروغ ذکر گردیده است.

 

جرم شهادت کذب

طبق ماده 255 قانون آیین دادرسی کیفری، اشخاصی که در جریان تحقیقات مقدماتی و دادرسی به هر علت بازداشت می‌شوند و از سوی مراجع قضائی، حکم برائت یا قرار منع تعقیب در مورد آنان صادر شود، می‌توانند با رعایت ماده (۱۴) این قانون خسارت ایام بازداشت را از دولت مطالبه کنند.

و همچنین طبق ماده 259 قانون آیین دادرسی کیفری، جبران خسارت موضوع ماده 255 قانون آیین دادرسی کیفری، این قانون بر عهده دولت است و در صورتی که بازداشت بر اثر اعلام مغرضانه جرم، شهادت کذب و یا تقصیر مقامات قضائی باشد، دولت پس از جبران خسارت می‌تواند به مسوول اصلی مراجعه کند.

 

جرح شهود

طبق ماده 191 قانون مجازات اسلامی، شاهد شرعی قابل جرح و تعدیل است.

جرح شاهد عبارت از شهادت بر فقدان یکی از شرایطی که قانون برای شاهد شرعی مقرر کرده است و تعدیل شاهد عبارت از شهادت بر وجود شرایط مذکور برای شاهد شرعی است.

+ پرسش: عموی بنده با من اختلافات کاری داشت و از طریق عموی دیگر شش میلیارد چک بنده رو برگشت زده و توقیف مغازه من رو گرفت. بعد از کلی واسطه‌گری، چک‌ها رو به من پس داد و توقیف مغازه رو هم برداشت ولی کمی بعد که باز هم دچار اختلافات شدیم از من شکایت سرقت چک‌هارو کرده بدون اینکه مدرکی داشته باشه، فقط با شهود دروغین. چه کنم؟


– پاسخ: با توجه به رفع توقیف از اموال که نشانگر رفع اختلاف و عودت چک با اراده و اختیار خود میباشد شکایت منتج به نتیجه نخواهد شد همچنین با چرح شهود و ارائه شهود مبنی بر اینکه خودشان چک‌ها را تحویل داده‌اند استناد کنید.


+ پرسش:  من چند مشکل قراردادی و چک و سفته دارم و دوشاهد دارم که در این موضوعات حضور داشتند و راجع به همه این موضوعات اطلاع دارند. اگر ۲ شهود خودم رو معرفی کنم و حکم قطعی به نفعم صادر بشه و شش ماه یا یک سال از صدور حکم قطعی بگذره و دو شاهدم خریده بشن از سوی طرف مقابلم و به دروغ برن دادگاه و بگن ما شهادت دروغ دادیم، آیا حکم قطعی که به نفع من صادر شده باطل میشه؟ وچه اتفاقاتی رخ میده؟و من می‌تونم بگم این دو شاهد دارن دروغ میگن و خریده شدن؟ چه راهکاری برای من وجود داره در این صورت؟ چون برای پول بعضی‌ها دست به هرکار غیراخلاقی ممکنه بزنن.


– پاسخ: می توانید جرح شاهد انجام دهید.


+ پرسش: در پرونده حقوقی خودم دو نفر را به عنوان شاهد و مطلع معرفی نمودم. خوانده لایحه داده که این دو شاهد در پرونده‌ای حقوقی مفتوح در شعبه‌ای دیگر به عنوان خواندگان، طرف دعوی ایشان می‌باشند و ادعا کرده که به همین دلیل با ایشان خصومت دارند و شهادتشان را قبول ندارد. آیا دادگاه به شهادت این دو شاهد من ایراد می‌گیرد و شهادت این دو شاهد را قبول نمی‌کند؟ ضمنا تاریخ دادخواست و معرفی شهودم قبل از تاریخ دادخواست خوانده بر علیه آن دو شاهد می‌باشد.


– پاسخ: احتمال جرح شاهد به این دلیل وجود دارد و به نظر قاضی رسیدگی کننده ارتباط دارد.


+ پرسش: در اثبات جعلیت یک سند ابرازی توسط خواهان پرونده، سند عادی به تایید کارشناس خط و امضا رسید. در جلسه شهادت شهود ۲نفر مرد و ۲نفر زن شهادت دادند که شاهد امضا بودند. حالا اقرارنامه‌ای در یک پرونده دیگر به دست بنده رسیده که هر دو شاهد مرد خلاف شهادتی که در این دادگاه دادند رو در محاکم قضایی اقرار کردند. در مورد این تعارض قانون گذار چه نظری داره؟


– پاسخ: از موجبات جرح می باشد. طبق ماده 193 قانون مجازات اسلامی، جرح شاهد شرعی باید پیش از ادای شهادت به عمل آید مگر آنکه موجبات جرح پس از شهادت معلوم شود. در این صورت، جرح تا پیش از صدور حکم به عمل میآید و در هر حال دادگاه مکلف است به موضوع جرح، رسیدگی و اتخاذ تصمیم کند.

 

شهادت در کلانتری

+ پرسش: می‌خواستم بدونم کسی که شهادت می‌دهد در کلانتری آیا همون شهادت رو می‌تونن به عنوان ادله شکایت بپذیرند؟ ولی در دادگاه شهادت ندهد؟ کسی که اقرار می‌کنه در کلانتری اقرارش چقدر فرق داره با اقرار در بازپرسی و دادگاه؟


– پاسخ:  شهادت بایستی نزد مقام قضایی ادا شود تا به عنوان ادله قابل استناد باشد. شهادت در نزد مرجع انتظامی جزو ادله نیست و اماره محسوب می‌شود.

اگر به مشاوره حقوقی تلفنی فوری نیاز دارید بر روی "مشاوره با وکیل" کلیک نمایید.

مشاوره با وکیل

نوشته های مشابه

5 دیدگاه

  1. سلام، دایی اینجانب ازم به جرم افترا شکایت کرده که بنده تلفنی بهش گفتم زنت را معامله می‌کنی، زنش و پسرش را به عنوان شاهد معرفی کرده بود (قبل از شکایت ایشان زنش دوبار ازم شکایت کیفری کرده بود که رد شده بودن) و پسرش در برگ اظهارات گواه در کلانتری نوشته بود علاوه بر اینکه پدرم شاکی است، من هم شاکی هستم، در حالی که شاهد باید بی طرف باشه. خلاصه دادگاه کیفری دو شهود خواست و اظهارات خود را بیان کردن اما تاریخ اعلام شده را قاضی مشمول مروز زمان دانسته و موقوفی تعقیب صادر کردند. با توجه به اینکه همسرش قبل از شکایت ایشان ازم شکایت کرده بود و در این پرونده هم شهادت داده و موارد بالا، می‌تونم برای شهادت کذب شکایت کنم و سوءنیت با توجه اینکه همسرش دشمنی داره محرز می‌باشد به نظرتون؟

    1. سلام
      امکان شکایت دارید ولی حصول نتیجه مشخص نیست

  2. سلام در صورتی که شاکی موارد اتهامی متعددی نظیر تخریب و توهین و افترا و تهدید رو عنوان کرده باشه و دو نفر شهادت داده باشند، اگر من با ارائه ادله و مدارک ثابت کنم که در مورد اتهام تخریب دو نفر شاهد دروغ گفته اند، آیا ممکنه قاضی در موارد اتهامی دیگه هم شهادت اون دو نفر رو نپذیره؟

  3. سلام خانمی که ازم کلاهبرداری کرده بود فردای روزی که حکم جلبش صادر شده بود شکایت کذبی مبنی بر تهدید و توهین و اخاذی کرده بود که با وجود تناقض حرف‌های شاکی و شهود در دادیاری، کیفرخواست خوردم فقط به خاطر اینکه شاکی دارای بند پ بود ولی دادگاه کیفری ۲ تناقض را تشخیص و حکم برائت صادر کرد. برای شکایت از شاهدین که در چند جا شهادت دروغ دادن چه کار باید بکنم؟

  4. سلام، دوستم مرتکب کلاهبرداری و تحصیل مال نامشروع شده به مبلغ ۲۱میلیون و سیصد هزار تومن، اما عمدا مرتکب نشده، من و یکی دو نفر دیگر شاهدیم که عمدا مرتکب نشده. دوستم میگه بیاین شهادت بدین که اگر کسی ازم شکایت کرد بتونم بی‌گناهیم رو ثابت کنم. من و دو شاهد دیگر یک شهر دیگر به دنیا اومدیم و زندگی می‌کنیم، دوستم که مجرم هست یک شهر دیگر به دنیا اومده و زندگی می‌کنه و فاصله خیلی دوره. دوستم میگه بیاین یک استشهادیه کتبی بدین بهم یا بیاین محضر کتبا امضا بدین و حقیقت رو کتبا بگین که من عمدا مرتکب جرم نشدم و رجوع ازشهادت خودتون رو هم کتبا ساقط کنید. می‌خواستم بدونم میشه کتبا شهادت بدیم و حق رجوع از شهادت رو هم از خودمون ساقط کنیم و اگر میشه معتبر و قابل پذیرش هست در دادگاه و دادسرا و غیره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا