قراردادها

قرارداد اجاره و انواع آن

در این متن به سوالات مرتبط با اجاره که ممکن است برای هر یک از موجر یا مستاجر پیش آید توسط گروه وکلای احسان حسینی پاسخ دادیم.

تعریف اجاره

ماده 466 قانون مدنی:

اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره می‌شود.

اجاره دهنده را موجر و اجاره کننده را مستاجر و مورد ‌اجاره را عین مستاجره گویند.

 

انواع اجاره

ماده 467 قانون مدنی:

مورد اجاره ممکن است اشیاء یا حیوان یا انسان باشد.

 

نکات مهم قرارداد اجاره

+ آیا صدور دستور تخلیه با اجاره نامه عادی در صلاحیت شورای حل اختلاف می‌باشد؟

صدور دستور تخلیه به استناد اجاره نامه عادی در صلاحیت شورای حل اختلاف می‌باشد.

 

چگونه می‌توان اقدام به مطالبه خسارت از مستاجر کنم؟

برای مطالبه خسارت، ابتدا باید تامین دلیل با جلب نظر کارشناس شود و بعد دادخواست مطالبه خسارت داده شود.
مشکل این کار برای کسانی که مستاجر ملک را تخلیه نکرده است و مدت اجاره هم به پایان رسیده باید ابتدا دستور تخلیه را پیگیری کرده و پس از صدور دستور تخلیه و اجرای آن، تامین دلیل خود را مطرح نمایید. پس از جلب نظر کارشناس، دادخواست مطالبه خسارت تقدیم کنید.

 

+ نحوه اجرای دستور تخلیه توسط کلانتری به چه صورت است؟

زمانی که از شورای حل اختلاف دستور تخلیه مستاجر را گرفتید بابید به کلانتری محل مراجعه کرده و با مامور به محل مستاجر مراجعه نمایید. اگر مستاجر حضور فیزیکی ندارد و اثاثیه در منزل باشد، از مواردی که موجر دچار مشکل می‌شود این است که تخلیه ملک به این صورت نیست که وسایل مستاجر را در خیابان گذاشت و باید آن‌ها را به محل مناسبی مثل انبار انتقال داد و هزینه‌ها را با نظر شورا از مبلغ ودیعه دریافت کنید.

ماده ۴۵ قانون اجرای احکام مدنی:

هر‌گاه در محلی که باید خلع ید شود اموالی از محکوم‌علیه یا شخص دیگری باشد و صاحب مال از بردن آن خودداری کند و یا به او دسترسی نباشد دادورز (‌مامور اجرا) صورت تفصیلی اموال مذکور را تهیه و به ترتیب زیر عمل می‌کند:

۱ – اسناد و اوراق بهادار و جواهر و وجه نقد به صندوق دادگستری یا یکی از بانک‌ها سپرده می‌شود.

۲ – اموال ضایع شدنی و اشیایی که بهای آن‌ها متناسب با هزینه نگاهداری نباشد به فروش رسیده و حاصل فروش پس از کسر هزینه‌های مربوط به صندوق دادگستری سپرده می‌شود تا به صاحب آن مسترد گردد.

۳ – در مورد سایر اموال دادورز (‌مامور اجرا) آن‌ها را در‌‌ همان محل یا محل مناسب دیگری محفوظ نگاهداشته و یا به حافظ سپرده و رسید دریافت‌می‌دارد.

 

+ اعتیاد به مواد مخدر برای مستاجر چه تبعاتی دارد؟

مصرف کردن مواد مخدر اگر سبب آزار و اذیت و مزاحمت برای دیگران شود امکان شکایت وجود دارد و در غیر اینصورت تاثیری در عقد اجاره نخواهد داشت.

اجاره
‌ماده ۳ قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۵۶

+ آیا راه حلی جهت اخذ اجاره نامه از مالک وجود دارد یا خیر؟

در صورتی که ملکی را اجاره کرده و مدارکی دال بر اینکه اجاره صورت گرفته موجود است، به طرفیت مالک دادخواست الزام به تنظیم اجاره نامه رسمی می‌توان مطرح کرد.

 

+ آیا از موجر می‌توان جهت دریافت مبلغ رهن، ملک تخلیه شده کرد؟

بله این مورد در صورتی انجام می‌شود که شما ملک مورد اجاره را تخلیه نموده ولی موجر مبلغ رهن را به شما نمی‌دهد و بابت این موضوع می‌توانید دادخواست مطالبه وجه رهن را از دفاتر خدمات قضایی تنظیم نمود.

 

+ ایا این کار قانونی است که صاحب خانه پول پیش مستاجر را به حساب دادگاه ریخته باشد و دستور تخلیه بگیرد؟

اگر پس از انقضا مدت اجاره موجر به مستاجر جهت پرداخت ودیعه مسکن اعلام آمادگی کرده باشد و مستاجر از دریافت وجه امتناع کند موجر میتواند مبلغ ودیعه را به صندوق دادگستری پرداخت کند و دستور تخلیه بگیرد. پس، بعد از پایان قرارداد پول در وجه دادگستری واریز می‌گردد تا مستاجر نسبت به تخلیه ملک در اختیار را اقدام نماید.

 

+ آیا می‌توان بدون کسب موافقت سایر مالکین واحدهای ساختمان، پارکینگ را به فردی خارج از ساختمان اجاره داد؟

در صورتی که معبر یکی است و راه با تمام مالکین مشاع باشد باید اجازه و رضایت تمام مالکین را کسب نماید. پس، اجاره پارکینگ به افراد غیر از مالکین ساختمان باعث ایجاد مزاحمت و سلب آسایش در بعضی موارد برای ساکنین میشود قانون گذار اجازه چنین عملی را نمیدهد، مگر اینکه تمام مالکین رضایت دهند.

 

مشاوره حقوقی

+ پرسش:  اینجانب کارگاهی را به مدت ۱۰ سال اجاره نموده‌ام. ۲ سال بعد، بانک سند انتقال اجرایی از طریق ثبت بدون هیچگونه ابلاغ و اخطاریه‌ای به نام می‌زند. آیا قرارداد اجاره بنده تا پایان معتبر می‌باشد و بانک می‌تونه قبل از اتمام قرارداد جهت تخلیه اقدامی نماید؟


– پاسخ: 0

1 دیدگاه

  1. سلام بابت پولی که از یک قرارداد باید از شخصی می‌گرفتم. ما یک قرارداد اجاره زمین فوتبال داشتیم که متاسفانه ایشون مبلغ مورد توافق ما رو پرداخت نکردند و ما هر چی به ایشون مراجعه کردیم خبری از ایشون نشد. حالا چه اقدامی کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا