برحسب مقررات ماده ۱۱۲۸ قانون مدنی هرگاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مزبور فاقد وصف مقصود بوده برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود. لذا اگر پدر دختر یا یکی از نزدیکان وی وجود اوصافی را در دختر توصیف نماید و شوهر روی همان اوصاف با دختر ازدواج نماید از جمله اگر گفته شود زن دارای معلومات است یا دارای دارایی زیاد و امثال آن میباشد و مرد به اعتبار آن اوصاف اقدام به نکاح کند و پس از نزدیکی معلوم شود زوجه فاقد آن اوصاف است شوهر میتواند به استناد خیار تدلیس نکاح را فسخ نماید و زن مستحق مَهر نیست و در صورتیکه مَهری دریافت کرده باید مسترد نماید. زیرا مطابق قاعده عقلیالمغرور یرجع الی من غره کسی که موجب خسارت دیگری شود باید آن را بپردازد.
فسخ نکاح
ماده 1128 قانون مدنی:
هرگاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده، برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود، خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متباینا بر آن واقع شده باشد.
مشاوره حقوقی
+ پرسش: پس از ازدواج متوجه شدم که بنده چهارمین شوهر زوجه هستم و شاید حتی بیشتر. زوجه ادعا داشتند که قبلا تنها یک بار ازدواج داشتهاند. آیا میتوانم بر این اساس دادخواست فسخ ازدواج بدهم؟ چه مستنداتی باید ارائه دهم؟ چگونه میتوان از ثبت احوال یا مرجع صالح دیگر ازدواجهای قبلی و پنهان گشته را استعلام کنم؟ دوماه از ازدواج گذشته است.
– پاسخ: 0
پرسش: فسخ عقد نکاح به دلیل تدلیس چند سال بعد از حکم طلاق و ثبت آن امکانپذیر است؟
پاسخ: حق فسخ بعد از اطلاع از تدلیس فوری است. و بعد از طلاق حق فسخ دیگر معنایی ندارد و فسخ زمانی است که عقد نکاح همچنان پا برجا است.
+ پرسش: پرونده فسخ نکاح در شهرستان دور در حال رسیدگی میباشد. خواهان پرونده بنده هستم و زوجه خوانده، آیا میتوانم تقاضای نیابت و ارجاع پرونده به شهر خودم را درخواست کنم؟ مراحل پزشکی قانونی انجام شده و تا الان با لایحه جلسات رو پشت سر گذاشتم.
– پاسخ: 0
+ پرسش: در جلسه رسیدگی به طلاق که به درخواست زوجه تشکیل شده خانم برای عسر و حرج و نداشتن رابطه زناشویی درخواست کرده که شوهر ارجاع داده بشه پزشکی قانونی و قاضی قبول کرده (البته من دارای فرزند مشترک ۱۰ ساله از ایشان هستم) ولی من هرچی به قاضی اصرار کردم که خانم هم به نظر من عیوبی داره که رابطه زناشویی سخت و کم شده و ایشان هم ارجاع داده بشه به پزشکی قانونی متاسفانه قاضی قبول نکرد و در جواب من گفت اگر میخوای فسخ بکنی امکانش هست در غیر اینصورت خیر! راهکاری داره بدون اینکه طلاق بخوام بدم خانم رو به پزشکی قانونی ارجاع بدم؟ که چک بشه این عیوب ظاهری برای برقراری رابطه زناشویی در ایشان هست یا نه؟
– پاسخ: 0
سلام خواهان پرونده فسخ نکاح هستم. دادگاه در شهر دوری هست، زوجه به پزشکی قانونی استان معرفی شد. چگونه میشه هزینه پزشکی قانونی رو پرداخت کرد؟ دادگاه اعلام میکنه به من؟ خودم باید پیگیر باشم؟ آیا میتوانم پول رو واریز کنم به حساب زوجه و رسید واریز رو به دادگاه ارسال کنم که بهانهای نیاره زوجه؟