کیفری

جرم کلاهبرداری و انواع آن

کلاهبردار چیست؟

ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری:

هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکت‌ها یا تجارتخانه‌های یا کارخانه‌ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیرواقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش‌آمدهای غیرواقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می‌شود.

در صورتی که شخص مرتکب بر خلاف واقع عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمان‌ها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکت‌های دولتی یا شوراها یا شهرداریها یا نهادهای انقلابی و به طور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادها و موسسات مامور به خدمت عمومی اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو، تلویزیون، روزنامه و مجله یا نطق در مجامع و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات و سازمانهای دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداری‌ها یا نهادهای انقلابی به خدمت عمومی‌باشد علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از 2 تا ده سال و انفصال ابد از خدمت دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می‌شود.

تبصره 1 (منسوخ 1399/02/23)- در کلیه موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف، مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر در این ماده (حبس) و انفصال ابد از خدمات دولتی تقلیل دهد ولی نمیتواند به تعلیق اجرای کیفر حکم دهد.

تبصره 2- مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و در صورتی که نفس عمل انجام شده نیز جرم باشد، شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم میشود.

مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیرکل یا بالاتر یا هم‌طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی و در صورتی که در مراتب پآیین‌تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می‌شوند.

 

ضبط اموال در کلاهبرداری

 ماده 4 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری:

کسانی که با تشکیل یا رهبری شبکه چند نفری به امر ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مبادرت ورزند علاوه بر ضبط کلیه اموال منقول و غیر منقولی که از طریق رشوه کسب کرده‌اند به نفع دولت و استرداد اموال مذکور در مورد اختلاس و کلاهبرداری و رد آن حسب مورد به دولت یا افراد، به جزای نقدی معادل مجموع آن اموال و انفصال دائم از خدمات دولتی و حبس از پانزده سال تا ابد محکوم می‌شوند و در صورتی که مصداق مفسد فی‌الارض باشند مجازات آنها، مجازات مفسد فی‌الارض خواهد بود.

 

مشاوره حقوقی

+ پرسش: من یک دستگاه ماشین نیسان سال 95 خریدم، اما بعد از معامله و تحویل آن به جهت عدم ایفای تعهدات فروشنده توقیف شد. کلاهبرداری شکایت کردم، به علت عدم پیگیری مشمول مرور زمان شده و در یکی از شکایت‌ها به عنوان ثالث وارد شدم و مالکیت را ثابت کردم اما بقیه توقیف‌ها در شهرهای دیگر است که طرف‌های مقابل را نمی‌شناسم و سالهاست ماشین در توقیف می‌باشد و حال به عنوان اموال بلاصاحب صورتجلسه شده است. چه اقداماتی انجام دهم؟ آیا منافع ممکن‌الحصول این چند سال را می‌توانم مطالبه کنم؟ دوباره کلاهبرداری می‌توانم شکایت کنم؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: من چند وقت پیش دوستم گفت کارت ندارم، از خونه می‌خوان برام پول بزنن. من هم شماره کارتم رو دادم براش پول ریختن و کارتم رو بهش دادم بره از عابر بانک بگیره. بعد عصری از سرکار اومدم هر چی زنگ زدم کارتم رو بیاره نیاورد. من هم سوزوندمش. حالا فهمیدم ۳۰ میلیون کلاهبرداری کرده. حالا من چه کار کنم حسابم مسدود شده؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: سال ۸۴ یک سیم‌کارت رند همراه‌ا‌ول فروختم در زنجان، طرف کلاهبردار از آب در اومد و پول رو نداد. الان شماره طبق استعلام در مالکیت کسی نیست ولی سند انتقال مالکیت رو دارم. می‌تونم شکایت ثبت کنم که این سیم‌کارت من بوده و دوباره صادر بشه به اسمم؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: دو نفر از من شکایت کلاهبرداری، اخاذی و ایجاد مزاحمت کرده بودن و دادیاری منع تعقیب صادر کرد. من هم بعد از اون شکایت افترا کردم. با استناد اون منع تعقیب، دادیاری پرونده من رو منع تعقیب زد و من اعتراض کردم پرونده رفت دادگاه. الان در روند پرونده این متن رو زده، منظورش چیه؟ نامه صادره به شماره …… مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۰۹ با موضوع «تقاضای اعلام وضعیت ثبتی ملک» و گیرنده «حوزه ثبت ملک سقز» ثبت گردید.


– پاسخ: 0

+ پرسش: فرض کنید مدیرعامل شرکتی بداند که افرادی متفرقه، نام شرکت را جعل نموده و به واسطه آن کلاهبرداری انجام می‌دهند و با این حال سکوت کند و علیه آن افراد به خاطر جعل نام و نشان شرکت خود شکایت نکند. در صورتی که ابعاد کلاهبرداری چنان وسیع باشد که دادستان برای کشف ابعاد واقعی کلاهبرداری‌ها به پرونده ورود نماید، با فرض اینکه پرونده همین‌ها باشد، آیا عنوان مجرمانه‌ای متوجه رئیس آن شرکت می‌باشد؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: بابت یک مشارکت کاری بنده یک چک دادم به شخصی، اون هم پول رو زده به حساب نفر سوم. نفر سوم کلاهبردار بوده. الان با قید وثیقه آزاده. از مدت چک هم سه سال گذشته، آیا خطری من رو تهدید می‌کنه؟ چه کار باید کنم؟یعنی با اینکه چک دادم به طرف کاری نمی‌تونه بکنه، هر چند از نفر سوم شکایت شده الان با قید وثیقه آزاده. آخه چند بار گفته ازت شکایت می‌کنم چک دادی بهم، یعنی مشکلی نیست؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: من داخل یک شرکت هرمی ثبت‌نام کردم و یک نفر اومد گفت برای منم ثبت‌نام کن. صرفا اون دیگه زیرمجموعه من به حساب میاد، من همه چیز رو براش توضیح دادم که این شرکت‌ها ریسک خیلی بالایی دارن و ممکن است هر لحظه پولت بره، اون هم با این وجود قبول کرد. من حتی ازش وویس هم دارم که میگه من ریسکش رو قبول کردم. الان که شرکت جمع کرده رفته، میگه من پولم رو ازت می‌خوام و اگر ندی میرم شکایت می‌کنم. خواستم بدونم اگر شکایت کنه چیزی دستش رو می‌گیره؟


– پاسخ: 0

+ پرسش:  در پی شکایت کیفری مبنی بر فروش و انتقال مال‌غیر و کلاهبرداری از دایی‌ام. بعد از ۸ ماه در آخرین جلسه، بازپرس گفت منتظر صدور رای باشید. چند روز بعد پیامک اومده که پرونده به شورای حل اختلاف ارجاع شده بدون اطلاع ما. در ضمن مشمول مروز زمان نشده. و موقع صدور رای پرونده بدون اطلاع ما به شورای حل اختلاف ارجاع شده!


– پاسخ: 0

+ پرسش: بنده طرح شکایت کلاهبرداری داشتم که تشکیل پرونده در شهر کرج بود و به دادسرای کرج پرونده فرستاده شد و فرد متشکی‌عنه ساکن کرمانشاه است. پرونده به شعبه کرمانشاه رفته علی‌رغم این که بنده ساکن کرج هستم و شکایت انجام دادم. به چه دلیل؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: ما یک قولنامه نوشتیم که یک باغ رو به کسی فروختیم. در این قولنامه نوشتیم که پول رو کامل گرفتیم از خریدار، اما خریدار کلاهبردار از آب درومد و به ما پولی نداد. حالا از ۳ برگ قولنامه یکی از برگه‌ها امضاش پاره شده و هیچ پولی هم به حساب ما از طرف خریدار واریز نشده. همچنین کد ملی‌ها در قولنامه اشتباه نوشته شده و از زمان نوشته شدن این قولنامه ۴ سال می‌گذره. می‌خواستم بدونم خریدار می‌تونه شکایت کنه و باغ رو بگیره؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: من و شخص الف از یک کلاهبردار شکایت کردیم کلا ۱ میلیارد که واریزیمون به متهم رو ۵۰۰ تومان من ریختم و ۵۰۰ تومان الف واریز کرده بود، متاسفانه الف همزمان رفت بابت سودش که به صورت سفته بهش داده بود شکایت کرد و در دادخواستش آورد که بابت ۱ میلیارد اصل پول و ۲ میلیارد سود مجموعا ۳ میلیارد شکایت سفته زد و نگفته ۵۰۰ تومانش برای خودم نیست و خوانده و متهم هم هیچ اعتراضی نکرده، در صورتی که از اون ۱ میلیارد اصل پولی که زده ۵۰۰ تومن برای من بوده و من اصلا شکایتی هم بابت سفته نداشتم و متهم در حقوقی محکوم شد به کل ۳ میلیارد. مشکل از اینجا شروع شد که متهم در دادگاه کیفری ادعا کرده اصل پول رو هم در شکایت حقوقی الف گرفته و متاسفانه قاضی کیفری بدون توجه به طلب مجزای من و بدون کارشناسی نوشته چون خود متهم مبلغ ۱ میلیارد رو قبول کرده محکوم به ۱ میلیارد جزای نقدی و ۶ سال زندان کرد و چون در حقوقی اصل و سود مطرح شده و حکم داده شده دادگاه کیفری تکلیفی در رد مال ندارد. خب این وسط تکلیف من چی میشه؟ من نه در شکایت حقوقی بودم و در حکم حقوقی هم چیزی به اسم من وجود نداره، اینجا هم در حکم کیفری که ردمال انجام نشد و ۵۰۰ تومن من جداگانه حساب نشده و در رای آورده نشده و هیچ ترتیب اثری هم ندادن. حالا اول اینکه من نمی‌خوام اصلا با حکم حقوقی قاطی بشم و می‌خوام ۵۰۰ تومن ردمال زده بشه و دوم می‌خوام بابت ضرر و زیان و ارزش ۵۰۰ تومنم شکایت تاخیر تادیه کنم. باید چکار کنم؟ با این احکام چجوری میشه این دو مورد درست بشن که هم ردمال بگیرم هم بتونم شکایت ارزش پول رو کنم؟


– پاسخ: 0

+ پرسش: همسر من پارسال مغازه زد با شخصی به صورت شریکی. برای خرید دستگاه به یک آشنا اعتماد کردند، این آقا ۲۰۰ میلیون دستگاه خریدن به همسر من فاکتور دادن ۴۳۰ میلیون. ما یک ماهه متوجه شدیم این اتفاق افتاده و این آقا این مبلغ رو اضافی برداشتن. واریز پول دو تا بوده یکی که ۲۰۰ میلیون به حساب همین آشنامون بوده، یکی هم صاحب دستگاه. امکان شکایت هست؟


– پاسخ: 0

اگر به مشاوره حقوقی تلفنی فوری نیاز دارید بر روی "مشاوره با وکیل" کلیک نمایید.

مشاوره با وکیل

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا